Political Gnomon

Home » Greece in Crisis » Το Σύστημα Υγείας

Το Σύστημα Υγείας

Αλήθεια - Άνθρωπος - Αλλαγή

Αλήθεια – Άνθρωπος – Αλλαγή

 

Το σύστημα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, αποτελεσματικό, αξιόπιστο και κοινωνικά δίκαιο και να διασφαλίζει καθώς και να βελτιώνει τη κατάσταση υγείας των πολιτών.

Το σύστημα υγείας, στη πλειοψηφία του, αποτελείται από άριστα καταρτισμένο και ευσυνείδητο προσωπικό. Παρά το γεγονός αυτό, το Ελληνικό σύστημα υγείας, δεν χαρακτηρίζεται ούτε από την αξιοπιστία του, ούτε από την αποτελεσματικότητά του.

Η υγεία πρέπει να αποτελεί προστατευμένο δημόσιο αγαθό και όχι στόχος αισχρής εμπορευματοποίησης, επιχειρηματικής δράσης και διαφθοράς. Το Ελληνικό κράτος πρέπει να παρέχει κέντρα υγείας και όχι να παράγει κέντρα διαφθοράς και παραοικονομίας.

Η ενίσχυση της κρατικής πρόνοιας και η παροχή υψηλού επίπεδου δωρεάν υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, αποτελεί θεμελιακό ζήτημα και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η υγειά του Ελληνικού λαού (καθώς και η εκπαίδευση και ενημέρωση του) δεν μπορεί να αποτελεί τη πραμάτεια του κράτους ή της εκάστοτε κυβέρνησης. Χρειάζεται συνεργασία που να ξεπερνά τα κομματικά συμφέροντα καθώς και το ίδιο το πολικό σύστημα για τη παροχή ενός μοντέρνου, διαχρονικού και συνεχώς αναπτυσσόμενου συστήματος υγείας που θα χαρακτηρίζεται από την αξιοπιστία του, την αποδοτικότητά του και την αποτελεσματικότητά του.

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των μεθόδων του συστήματος υγείας καθώς και η αύξηση κρατικών πόρων προς την ιατρική έρευνα και τεχνολογία πρέπει να αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα. Ο εκμοντερνισμός του συστήματος υγείας και η συνεχής αναθεώρηση των λειτουργιών του συστήματος θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση περιττών δαπανών και την επανεπένδυση τους για τη χορήγηση υπηρεσιών στον Ελληνικό λαό. Οι παροχές του κράτους πρέπει να είναι αναλογικές με τις τεράστιες παροχές του Έλληνα φορολογούμενου.

Το σύστημα υγείας πρέπει να προστατεύει, να υπερασπίζεται και να βελτιώνει την υπαρξιακή σημασία του Ανθρώπου. Αδυναμίες και ατέλειες του πολιτικού συστήματος καθώς και του κρατικού μηχανισμού δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο τομέα της υγείας. Ο Άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αξιοπρέπεια και εκτίμηση και οχι ως πελάτης του οποίου τα συμφέροντα είναι αντίθετα του κράτους.

Το συμφέρον του κράτους πρέπει να είναι ο Άνθρωπος.

Χρήστος Ράσπα

Αλήθεια – Άνθρωπος – Αλλαγή


Leave a comment